Vine un moment cand, după ani de experiențe prin alte companii, decizi ca este vremea ca si tu sa devii antreprenor , ca este vremea sa iti faci o firma.
Este o decizie importanta pentru ca esti intr-un punct de cotitura in viata profesionala dar si cea personala.
Poate ca ai lucrat intr-o organizatie mai mica in care ai avut ocazia sa vezi si sa faci „de toate” sau poate ca ai fost corporatist si ti-ai facut foarte bine treaba in „parcela” ta dar ai simtit ca iti poti extrapola competenta si in alte domenii intrucat ai viziune, idei bune si ai curaj! Felicitari!
De la idee si pana la a porni ca antreprenor sunt cativa pasi de facut. Ce anume?
Ne bucuram sa iti putem fi utili fie cu cateva informatii pe care le vei putea citi in articolele noastre, fie cu servicii profesionale pe care le oferim clientilor nostri.
Prima intrebare pe care sigur ti-ai adresat-o este: ce fel de forma juridica vei deschide?
Este important să iei fiecare decizie în mod calculat, luand în considerare toate opțiunile pe care le ai. In Romania exista mai multe forme juridice pentru a porni o afacere insa cele mai cunoscute si folosite (cel putin pentru inceput) sunt SRL si PFA. Care varianta este cea mai potrivita pentru tine, o vei putea descoperi citind articolul special despre Procesul de infiintare a unei entitati juridice.
Totusi, a fi antreprenor inseamna mai mult decat sa ai un CUI si un SRL sau PFA. A fi antreprenor inseamna sa fi vizionar, sa ai un produs / serviciu pe care vrei sa il promovezi dar inseamna si sa ai un sistem bine construit, sa imbini corect cadrul juridico-legal, financiar-contabil, strategiile de marketing si vanzare, sa ai angalati pe care sa ii organizezi si gestionezi, sa administrezi resursele umane, etc
Prea multe roluri? Multe companii esueaza in primii 3 ani din lipsa de specialisti pentru fiecare rol mai sus mentionat. Si de ce se intampla asta? Uneori exista si situatia in care antreprenorul doreste sa detina controlul absolut si crede ca le poate face pe toate dar, de cele mai multe ori din lipsa de fonduri suficiente pentru a angaja specialisti. Orice inceput este greu, investitiile sunt mari in produsul / serviciul propriu, la fel si promovarea.
Si atunci ce este de facut? O varianta optima sta in outsourcing, sau altfel spus servicii externalizate.
OK pana aici. Ma vei intreba, ce fel de servicii sa externalizezi? Raspunsul este simplu: externalizeaza tot ce nu justifica un angajat cu norma intreaga si care nu este direct productiv.
La noi poti gasi o echipa de specialisti de top in juridic, financiar-contabil si resurse umane, fie ca ai nevoie de servicii la start-up sau compania ta este in crestere ori „colaps”, ne poti contacta si gasim impreuna varianta cea mai buna pentru nevoile tale.
Pa in prezent am sprijinit peste 2500 de companii de toate tipurile, mici sau mari, cu diverse provocari in cele trei ramuri esentiale si le-am oferit solutii si servicii de cea mai buna calitate.
Clientii nostri, pe langa economiile evidente raportate la cheltuielile cu un angajat propriu, au siguranta evitarii altor cheltuieli indirecte ori datorate eventualelor erori profesionale / lipsa de informatii, etc.
Fa pasul alaturi de noi, de la idee…la firma ta de succes, pentru ca suntem pasionati de succesul clientilor nostri!