Procesul de infiintare a unei entitati juridice

Inceperea propriei tale afaceri este un pas important in viata ta. Este bine sa analizezi toate optiunile pe care le ai inainte de a decide sub ce forma de organizatie juridica vei functiona.

Cele mai cunoscute forme juridice in Romania si la indemana sunt SRL si PFA, cel putin la inceput de activitate.

Deci, ce sa iti deschizi, un SRL sau un PFA? Hai sa vedem care sunt aspectele pe care trebuie sa le analizezi pentru a alege optiunea corecta pentru tine.

PFA – ce este, si care este procedura de infiintare

PFA – este abrevierea pentru Persoana Fizica Autorizata. Infiintarea unui PFA dureaza in general de la 3 la 5 zile lucratoare (din momentul in care dosarul este pregatit pentru Registrul Comertului).

Ce acte trebuie sa contina dosarul pentru Registrul Comertului?

  • Carte de identitate titular
  • Acte de studii (în domeniul în care se dorește autorizarea) sau documente care sa ateste experienta profesionala in domeniul in care se doreste autorizarea
  • Dovada de proprietate pentru adresa la care se va stabili sediul profesional (contract de vanzare-cumparare, contract de inchiriere vizat de Administrația Financiara, contract de comodad, acordul vecinilor cu pereti comuni daca sediul este la bloc)
  • Specimen de semnătură dat la notariat
  • Procura notariala pe numele consultantului de la Infiintam Firme (daca ne vom ocupa de depunerea dosarului dvs la Registrul Comertului)

SRL – ce este, si care este procedura de infiintare

Societatea cu raspundere limitata, sau pe scurt – SRL este cea mai des intalnita forma juridica pentru deschiderea unei afaceri. Este avantajaoasa din punctul de vedere al impozitelor dar in egala masura asociatii sunt responsabili pentru obligatiile societatii care se afla in aportul lor.

Ce acte trebuie să pregătești?

  • 3 variante de denumire pentru viitoarea societate
  • Carte de identitate asociat/asociati/administrator
  • Copie de pe dovada de proprietate a sediului social (contract de vanzare-cumparare, contract de inchiriere vizat de Administrația Financiara, contract de comodad, acordul vecinilor cu pereti comuni daca sediul este la bloc)
  • Carte de identitate proprietar/proprietari sediu social

Cand recomandam deschiderea unui PFA si cand SRL?

Alegerea trebuie facuta functie de nevoile specifice fiecarui tip de activitate al afacerii.

PFA nu este o firma in adevaratul sens al cuvantului, desi ca proces de infiintare este similar cu cel al SRL.

Poti porni cu un PFA atunci cand afacerea ta consta exclusiv in forta ta de munca ca specialist si iti administrezi afacerea singur. Entitatea juridica SRL permite mai multi asociati.

PFA permite maxim cinci domenii de activitate ale firmei (adica cinci coduri CAEN) pe cand un SRL nu are limita la numarul domeniilor de activitate.

Daca esti la inceput de drum si inca nu stii care va fi volumul de afaceri, poti incepe cu un PFA, iar ulterior, poti infiinta un SRL atunci cand businessul tau „prinde”.

Altfel, daca gandesti sa construiesti un business in care vei implica angajati, materie prima si alte cheltuieli, cu siguranta este mult mai potrivit sa alegi din start forma juridica SRL, deoarece ca PFA numarul maxim de angajati este 3 (trei).

Costurile de administrare ale uni PFA sunt mai mici decat pentru un SRL. Totusi este necesar sa estimezi un venit lunar pentru a vedea daca din punctul de vedere al celorlalte costuri aceasta varianta este optima sau nu pentru tine. Daca lucrezi de exemplu in domeniul IT, indiferent de venitul tau, taxele sunt aceleasi dar pentru alte domenii taxele cresc in functie de incasari.

La un PFA impozitul platit este de 10% din venit scazand cheltuielile, iar daca venitul lunar depaseste salariul mimnim pe economie, se mai platesc contributiile sociale aferente venitului. Un SRL microintreprindere plateste impozit aferent cifrei de afaceri care variaza intre 1%-3%, daca are sau nu minim 1 angajat.

In cazul unui PFA, banii pot fi scosi in orice moment, fara a plati vreun impozit, pe cand la SRL profitul poate fi scos doar dupa inchiderea fiscala anuala, iar distribuirea acestuia catre asociati este impozitat cu 5%.

Situatiile in care recomandam infiintarea unui SRL in locul PFA sunt mai multe, dar pentru asta este nevoie sa putem avea o discutie concreta in care sa descoperim impreuna care sunt nevoile afacerii tale. Nu ezita sa ne contactezi.

Fa pasul alaturi de noi, de la idee…la firma ta de succes, pentru ca suntem pasionati de succesul clientilor nostri!

Contacteaza-ne!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *